Bästa tips för vildmarkskläder

Fler och fler människor bor i städer men outdoor-branschen växer. Friluftslivet har blivit mer nischat och olika aktiviteter har sitt eget mode. När du vistas i naturen så ställs andra krav på dina kläder och din utrustning än till vardags. Hur ska du klä dig för att hålla dig varm och torr trots att det regnar, snöar och blåser?

Populärt att vandra ute i naturen

Idag är det populärt både bland familjer och extremsportare att vandra och vistas ute i naturen. Många kommuner försöker locka till sig nya invånare genom att använda friluftsliv i sin marknadsföring. I ett säsongsbetonat land som Sverige så ställs stora krav på våra kläder. Om du vandrar i fjällen eller strosar i natursköna skogar så hjälper bra friluftsplagg till att göra upplevelsen minnesvärd oavsett väderleken.

Kläder för aktivt uteliv

Välj kläder gjorda av tåliga material och klä dig enligt flerskiktsprincipen när du är ute i naturen, särskilt om du är jägare där det kan handla om dagslånga pass i skogen. Ett underställ hjälper till att transportera bort fukt medan mellanlagret kan vara en varm tröja. Leta efter ytterplagg som hjälper till att stå emot kalla och starka vindar. Om det börjar regna så dra på ett regnställ. Materialet spelar står roll när du väljer kläder för natur och friluftsliv. Tänk på att kläder för friluftsliv ofta delas in i olika kategorier som fukttransporterande, isolerande, vind- och vattentäta material.

Det finns även material släpper ut fukt till skillnad från bomull som håller kvar fukt och gör att du lättare fryser. Så undvik att ha bomull i kläder som du bär närmast kroppen exempelvis strumpor och tröjor. Med rätt jaktkläder så kan din kropp andas även om du står på ett längre jaktpass ute i skogen i regn och snålblåst.

Att ha bra jaktkläder kan vara avgörande för om upplevelsen blir lyckad eller inte. Jaktkläder ska inte bara vara varma, vattentäta och komfortabla, de ska också vara utformade på ett sätt så att du lätt och smidigt kan röra dig tyst.