Business casual

företag_129169544

Business casual är en typ av klädkod som anammats av många arbetsplatser i västvärlden. Grunden för denna klädkod finns tydligt med i namnet: den ska vara både affärsmässig och ledigt. Man brukar säga att den ska vara med ledig än formell klädsel men samtidigt mer formell än ledig klädsel.

Det finns tekniskt sett ingen allmänt överenskommen definition av business casual, vilket ju betyder att koden kan variera en del beroende på var man är i världen. Något som många dock verkar tycka är att det är bäst att hålla sig till mer neutrala färger.

Eftersom kläderna bör vara mer formella är lediga kläder är det ju mer eller mindre självklart att skjortan ska vara en del i de flesta versioner av business casual. Många bra exempel på detta kan hittas i butiken Neckwear, det vill säga enkla, enfärgade och stilrena. En mönstrad eller flerfärgad skjorta passar oftast inte in i denna klädkod.

När det kommer till byxorna verkar alla även vara överens om att jeans åtminstone inte passar in här. Den allmänna uppfattningen om jeans verkar vara att det är mycket mer av ett ledigt plagg och för informellt. Khakis är nästan universellt accepterat i business casual, för både män och kvinnor. Men för kvinnor är det även många som verkar föredra knälånga kjolar.

På grund av tvetydigheten i denna klädkod kan man som sagt hitta många olika åsikter. Det går till och med att hitta definitioner av detta på sajter som Forbes. Och medan det finns många olika åsikter kan man komma riktigt långt med att titta på vad som är stilen i mer formella sammanhang och ”klä ned” den stilen något.