Från farmarkallingar och cowboybyxor till hederliga blåjeans

En kär klassiker med många namn! Jeansen har i över hundra år fungerat som såväl arbetsbralla, vardagsplagg och modesymbol och man kan utan större tvekan kalla det för ett av världens mest populära plagg.

Tidsenliga tältdukar

Vill man snöa in sig på jeanshistoria finns en lång, spännande och minst sagt unik historia som backar bandet tillbaka till 1870-talets USA. Under guldruschen i San Francisco blev Levi Strauss, som börjat sy byxor av tältduk, en betydande byxleverantör för guldvaskarna på västkusten. Det enda problemet som uppstod var att fickorna snabbt lossnade och slets sönder. Detta hade dock Jacob Davis, en skräddare från Reno, en utmärkt lösning på. Hans idé var att helt enkelt nita fast fickorna. Dock hade Davis inte tillräckligt med resurser för patent, utan vände sig till Strauss. Grundstenen till Levis Strauss & co hade lagts.

Under årens lopp har jeansen symboliserat såväl demokrati och frigörelse som ett mer rebelliskt uttryck för ungdom och revolution. Klassresan har varit lång och omfattande. Jeansen har fungerat som en betydande återspegling av samhällsskikten och samtiden. De fortsatte fungera som funktionsplagg för arbetare, samtidigt som många filmhjältar och rockartister tog jeansen till sina hjärtan och frigjorde sig från en stel kostymklädsel genom att lätta upp med ett par jeans.

Modernt jeansmode

Idag finns det nog inte någon som inte har minst ett par jeans i garderoben. Eller ett par favoriter som man bara inte har hjärta att slänga, trots att de sett sina bättre dagar. Visst är det bekvämt att ha ett par ingångna, precis lagom urtvättade jeans, men lika skönt kan det vara att fräscha upp garderoben med ett par nya. Dagens moderna jeansutbud är stort och mycket varierande. Oavsett om man söker slimmade stuprörsjeans eller en luftigare variant, klassiskt klarblå eller perfekt stentvättade, är chansen att man ska hitta ett par jeans som faller en i smaken är nästintill garanterad.