Klä dig rätt på jobbet

Det är viktigt att klä sig rätt på jobbet. Att klä sig rätt betyder inte att du måste ha kostym och slips på dig utan det betyder att du är rätt klädd för jobbet du utför och för de människor du träffar i ditt arbete. Olika arbetsplatser har olika klädkoder och det är viktigt att du tar reda på vilken klädkod din arbetsplats har innan du börjar jobba där.

Jobb med strikt klädkod

Det finns arbeten och arbetsplatser där du bör klä dig mycket strikt. I vissa fall är kostym med väst och slips rätt arbetskläder. Denna klädkod gäller ofta om du arbetar inom finans, juridik och ibland inom politik.

Ledigare klädkod

Arbetar du till exempel på ett försäkringsbolag eller inom offentlig sektor bör du klä dig ledigare. Här kan till exempel kavaj och jeans vara rätt arbetskläder. Inom dessa yrken kommer du att träffa människor i olika åldrar och från olika bakgrunder.

Arbete med ungdomar

Om du arbetar med ungdomar kan du klä dig ännu ledigare. Arbetar du till exempel som fritidsledare eller som fältassistent kan streetwear vara rätt arbetskläder.

Att tänka på

Alla arbetsplatser har en outtalad klädkod, vissa kläder är helt enkelt inte okej. Det är därför viktigt att hitta något passande för just ditt arbete.