På bygget

För ett lyckat byggarbete behöver man säkra och professionella arbetskläder. Det allra viktigaste som finns på bygget är ju förstås byggarbetarna och deras säkerhet bör alltid komma i första hand.

Ansvar

Det gäller att alla informeras om säkerhetsåtgärderna som gäller på bygget. Se till att alla som ska befinna sig på arbetsplatsen kommer till mötet. De som är sjuka eller oförmögna att komma ska informeras senare. På det sättet att företaget skyddat sig från eventuella stämningar och varje person vet hur man skyddar sig på en farlig arbetsplats.

Trots det är det lätt för arbetare att glömma saker. Småsaker som att ta på sig hjälmen närhelst man är på området eller att kontrollera säkerhetsaspekter varje morgon kan vara lätt att glömma eftersom man tänker på annat. Därför ska det alltid finnas en säkerhetsansvarig på plats som gör skyddsronder. Alltså någon som går runt arbetsplatsen och ser till att alla på den och området i sig uppfyller säkerhetskraven som har ställts.

Bra skyddskläder

Byggnadsarbetare

Eftersom byggarbete är ett riskfyllt jobb så krävs det verkligen hög kvalitet när det kommer till den arbetsutrustning och –kläder som arbetarna använder. Kläderna ska tåla slitage och hårda tag samtidigt som de ska värma under kalla dagar och ventilera vid hetta. Med den rätta skyddsutrustningen ska byggarbetaren slippa oroa sig över eventuella skador som kan uppstå under arbetsdagen. En sak som lätt kan glömmas bort är den utrustning som städpersonalen på byggarbetsplatsen använder. Att de är skyddade mot eventuella skador är minst lika viktigt. Se till att anlita ett städföretag med försäkring och god utrustning. Bor du i Stockholmsområdet kan vi rekommendera ett städföretag som heter HemMiljö, ett företag som tar fullt ansvar för städningen och som erbjuder byggstädning för både privatpersoner och företag.

Olika skyddskläder

Vilken typ av skyddskläder ska en byggarbetare ha då? Jo, beroende på arbetsuppgiften så kan utrustningen förstås variera men viktiga kroppsdelar som ofta behöver skyddas är huvud, fötter och händer. För att skydda huvudet, samt öron, ögon och andningsorgan, finns idag välutvecklade produkter som hjälmar, glasögon, hörselskydd och andningsmasker. När det kommer till fötterna är det viktigt att skorna skyddar mot flera olika saker.

Idag finns väl utformade arbetsskor med stålhätta, och spiktrampskydd, tillverkade i oljebeständigt material. Men det är inte bara viktigt att skorna skyddar bra, utan flera andra faktorer väger in. Det är viktigt att skorna är bekväma samt att de är vattentåliga. Det är viktigt att hålla fötterna torra, särskilt om man exempelvis arbetar utomhus under vintern. Att skydda händerna vid byggarbete är förstås oerhört viktigt eftersom det faktiskt är händerna som gör det mesta jobbet.

Det finns många olika typer av handskar att välja bland idag. De är alla utformade för specifika användningsområden, vilket gör byggarbetarnas arbete både enklare och säkrare. När det kommer till själva kläderna är det också flera faktorer som spelar in för att de ska vara bra. De ska tåla slitage, ge rörelsefrihet samt ventilera. Att kläder och arbetsbälten går att justera är viktigt för att det ska kännas bekvämt. Ergonomiskt arbete är viktigt. Var noga med att välja godkända produkter av god kvalitet när du väljer din skyddsutrustning.