Rätta kläderna för mamman

mother kid clothes_367709207

Vad man borde ha hemma i garderoben beror på vem man är, vilken stil man har och vad man har för kroppsformer. Och ibland kommer man i skeden där man måste byta stil, åtminstone temporärt. 

Som blivande mamma stöter man bort ett stort problem: den växande magen. Kroppen blir också duktig på att samla på sig vätska vilket gör att alla extremiteter svullnar. Det är inte ovanligt att man måste gå upp en skostorlek eller två samt att fingrarna svullnar upp och gör det svårt att bära sina ringar. För det mesta får man leva med detta, fötterna och händerna bli större permanent.

Och en dag går byxorna bara upp till knäna. Det är dags att börja shoppa efter mammakläder. Tack och lov finns det stort utbud av snygga mammakläder. Det kan också vara bra att köpa en maggördel som inte klämmer åt men ger extra stöd åt en stor mammamage och avlastar ländryggen. Den kan också vara hjälpsam när man har foglossningar.

Efter förlossningen har man fortfarande några mammakilon kvar. Det kan vara svårt att låta bli maten under graviditeten så många dras med extrakilon som inte är vatten. Majoriteten går inte ned till sin normala storlek på en gång. Det kan alltså ta ett tag innan man kommer i sina gamla kläder. Och då behöver man ytterligare en garderob för detta: mammakläderna kommer vid det här laget att vara för stora. Dock kommer man undan men enkla, lössittande plagg. Du ska inte köpa tajta kläder direkt efter förlossningen eftersom du är öm och svullen.

Det är också hög tid att skaffa rätt underkläder för att klara sig genom första perioden. En amningsbh är självklar så man har extra skydd mot läckage och kan lätt ge barnet åtkomst till bysten. Ett par trosor i en större storlek kan också vara skönt, samt ett par sköna mjukisbyxor. Det kan också vara bra att ha ett amningshalsband som barnet kan greppa och leka med, då slipper du de vassa barnnaglarna mot ansiktet och i håret.