Skyddskläder – Skogshuggare

Ska man jobba ute i skogen gäller det att man har bra skyddskläder på sig. Det gäller att vara bra skyddad då man håller på och jobbar.

Att jobba som skogshuggare har sina risker, det finns ett par saker som kan hända som är mycket farliga. Att ha rätt skyddskläder är A och O i detta yrke. Så, vilka kläder är det som gäller?

Hjälm:

SkyddshjälmAtt skydda huvudet när man är ute i skogen är mycket viktigt, det finns mycket som kan hända mot huvudet som kan vara livsfarligt. Ytterligare en sak som ska köpas med hjälm är hörselkåpor, det gäller att skydda hörseln om man ska hålla på med motorsågar. Även skyddsglasögon är något att tänka på.

Skogsjacka:

Viktigt att skydda överkroppen, även ett bra sätt att ventilera ut värme vilket gör jobbet lite mer behagligt.

Skyddsbyxor:

Väldigt viktigt att skydda benen, ifall olyckan är framme har man åtminstone skydd mot det. Utan skydd om benen kan det sluta illa för den olycksdrabbade.

Skyddsstövlar:

Med tanke på att du kommer att spendera mycket tid i skogen är det bra att ha stövlar. Inte bara för att det kan vara blött då man jobbar, men även för att skydda fötterna mot olyckor.

Handskar:

Även händerna behöver skyddas, speciellt om du håller i en motorsåg varje dag i jobbet.

Tänk på att få tag i godkända kläder, i december 2012 ändrades reglerna angående skyddskläderna. Det kan bli dyrt att få tag i kläder som är godkända enligt de nya reglerna.

En sak som hjälper för alla kläder är om de är behagliga, då du ska använda dessa kläder när du jobbar så hjälper det om de känns bra.