Välja rätt material

Materialet till arbetskläder är ofta A och O eftersom det är kläder som ska användas mycket och ofta. I arbeten som dessutom innefattar kroppsarbete så är det också viktigt med bekvämlighet, hygien och slitstyrka.

Utifrån detta så tänkte vi berätta om några av de material som du med fördel bör se till att kläderna för arbetet ska vara tillverkade i. Som utgångspunkt har vi bland annat tagit de kläder vi hittat på företaget Driva & Lehmans som säljer bland annat profilprodukter och arbetskläder. Deras huvudspår är att texterna ska vara slitstarka, de flesta av deras produkter är tillverkade i den första kategorin som vi här tar upp – Bomull och polyester.

Bomull och polyester

Bomull är ett material som är både naturligt och komfortabelt. Det är isolerande, ventilerande och dessutom inte lättantändligt om det i någon situation skulle utsättas för lågor och hetta. Om man ska se till nackdelar så krymper plaggen något och suger ganska så lätt åt sig både smuts och damm samt torkar ganska så långsamt.

Skillnaden mellan plagg av ren bomull och de som också innehåller polyester är att det senare behåller formen och färgen längre och slits inte lika snabbt som om det vore bara ren bomull. Faktum är att de har en livslängd som brukar kunna sträcka sig upp till dubbelt så lång som bomullsplagg. Detta material passar ypperligt om det handlar om plagg till industri- och servicearbeten. Nackdelen med tyg som innehåller polyester är att det inte är ett naturligt material och kan öka risken för allergier.

Gore-Tex

Detta är ett välkänt varumärke inom textilbranschen och också allmänt känt som ett material som skyddar mot regn och väta, samtidigt som det också ”andas”. Det man menar med att ett material andas är att det samtidigt som det stoppar väta från att tränga igenom materialet, också släpper ut kroppsånga. Detta beror på att materialet är helt och hållet vattentätt. Det går till på så sätt att materialets material är tusenfalt mycket mindre än exempel en vattendroppe och samtidigt så är porerna i materialet cirka 700 gånger större än vattenångans molekyl, och således kan eventuell fukt från kroppen – det andas helt enkelt.

Förutom dessa som vi nu tagit upp så finns det förstås många andra material som används i olika typer av kläder, både för arbete och för andra ändamål. Vill du läsa lite mer om några av dessa så kan du besöka denna sida, där du finner information om material som framförallt används till arbetskläder.